„Благодарение на ваксинацията наблюдаваме възстановяване на пазара с 40-45%. Над 10 000 български граждани пътуваха чрез туроператори на далечни дестинации, а над 600 000 българи пътуваха във вътрешността на страната”.

Това заяви изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова пред NOVA.
 

От Борда по туризъм имат три предложения към правителството във връзка с последствията от COVID пандемията.

Пълни зимни курорти у нас

„Надяваме се още тази седмица да можем да предложим кампании, които е необходимо да тръгнат едновременно. Едната е свързана с актуализиран пакет от мерки в подкрепа на бизнеса, втората е да има нов мащаб и интелигентно представяне на международния пазар и третата е във връзка с кампанията за ваксинация”, каза Карастоянова.

По думите й от Борда адмирират въвеждането на стимули за ваксинация при възрастните хора. „Трябва да разширим този подход и да има стимули за всички, но за да има смисъл една кампания трябва ада има ясни параметри”, посочи тя.

istock
istock

„Апелираме да има зелен сертификат за всички български граждани за всички публични дейности и услуги. Това означава само едно – да си здрав когато общуваш с други хора. Другото, за което настояваме, е да има ваучери при ваксинация, които да се използват в сферата на туризма”, заяви изпълнителният директор на Националния борд по туризъм.

Очаква се 20% поскъпване на нощувките в хотел

Тя припомни, че през лятото е имало идея да има 50 лв. ваучери за 1 млн. граждани. „За съжаление служебното правителство провали това и не даде възможност тази идея да се развие. Така загубихме златно време. Сега предлагаме да повишим елемента на стимула, той да бъде на стойност 100 лв. а времето, в което да работи тази кампания да бъде скъсено, за да можем по-бързо да постигнем резултат”, каза Полина Карастоянова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg