Програмата за 75 лева добавка към пенсиите за всеки, който се ваксинира, ще стартира от 1 януари до 30 юни.
 
В тази програма целта е още от януари да започне изплащането на тези помощи на всички ваксинирани пенсионери. В началото на януари здравното министерство ще предостави информация кои лица са ваксинирани, ние ще проверим през нашата система тези лица дали попадат в нея и всички, които са ваксинирани, ще получат допълнително по 75 лв. Тази сума те ще получат с плащането на февруарските пенсии, каза в "Още от деня" управителят на НОИ Ивайло Иванов.
 
Нововаксинираните пенсионери всеки следващ месец ще получават по 75 лв. „Нищо не трябва да правят пенсионерите. Тази информация ще се обменя служебно между нас и Здравното министерство с помощта на Информационно обслужване“, обясни Иванов.
 
Допълни, че абсолютно всички пенсионери ще получат допълнително по 60 лв. Те ще ги получат още от 7 януари, когато започва изплащането на пенсиите. Не е необходимо самите пенсионери да правят абсолютно нищо.

Одобриха добавките от 60 лв. към пенсиите до юни 2022 г.

Ще успеем до 7 януари да преизчислим всички пенсии. Бяха приети 370 лв. минимална пенсия, 1 500 – максимална. Действителният стаж на всички пенсионери се умножава от 1,2 по 1,35.

istock
istock

Това всичко ще бъде извършено. Лицата ще получат на 7 януари преизчислените си пенсии плюс добавката от 60 лв., посочи управителят на НОИ.
 
И подчерта, че реално всички пенсии ще бъдат увеличени. За лицата трета категория труд ще бъдат повишени с 12,5 %.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg