Парламентът одобри единодушно с 201 гласа допълнителни разходи и трансфери по държавния бюджет за 2021 г. за сметка на преизпълнението на данъчните приходи за тази година. Вносител на предложението за решение е Министерският съвет.

Допълнително до 750 млн. лв ще отидат в бюджета на ДОО за добавка от по 60 лв. месечно към пенсиите или сумите от пенсии на всеки пенсионер, считано от 1 януари догодина. Изплащането на допълнителната сума към пенсиите е за месеците от януари до юни 2022 г. Добавката ще е за всички пенсионери, независимо от размера на получаваната пенсия.

Анализът на изпълнението на параметрите от приходите от данъци спрямо актуализирания държавен бюджет за 2021 г. очертава преизпълнение в размер около 1,2 млрд.лв., се посочва в мотивите за решението.

По 60 лв. бонус за пенсионерите до юни

Отново заради преизпълнението на данъчните приходи Народното събрание одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на енергетиката /МЕ/ за 2021 г. до 450 млн.лв. Те ще са за компенсация на високите цени на тока и природния газ за крайните небитови потребители за първото тримесечие на 2022 г.

istock
istock

Снощи пред Комисията по бюджет и финанси вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев обясни, че това са допълнителни приходи. Няма заеми, влошаване на дефицита, подчерта той. Парите ще се заделят по сметки за чужди средства в Министерството на енергетиката и в НОИ, обясни механизма министърът.

Тази година имаше допълнителни приходи, преразпределени с актуализацията на бюджета от 2,5 млрд.лв., посочи днес пред депутатите Василев. По думите му, в момента има още допълнителни приходи поне от 1,2 млрд. лв. Ако решението за трансферите не се приеме, те ще отидат директно за намаляване на дефицита в бюджета, обясни той. Добавката от 60 лв. плюс увеличението на пенсиите от 25 декември т.г. ще гарантират, че няма да има нито един пенсионер под линията на бедност /413 лв./ и възрастните хора няма да получават по-малко средства от тези, които взимат в момента, увери Асен Василев.

Вдигат социалните пенсии

В отговор на въпрос от "Възраждане" финансовият министър припомни, че от 25 декември т.г. минималната пенсия за осигурителен стаж става 370 лв., от 1,2 на 1,35 се вдига коефициентът за стаж, а максималната пенсия - 1500 лв./ от 1440 лв/. Така че вече имаме индексация на пенсиите, допълни Василев.

Той обяви също, че Министерството на финансите има намерението да внесе в НС бюджет 2022 до края на януари догодина и през февруари той да бъде факт.

istock
istock

Александър Иванов /ГЕРБ-СДС/ поиска решението да бъде разделено и гласувано поотделно за двата трансфера - мнозинството отхвърли искането. Колежката му Деница Сачева попита какво предвиждат управляващите през юли, когато ще е изтекъл срокът за получаване на добавката. И отбеляза, че не е лошо тя да е до 31 декември 2022 г.

На база коалиционните разговори, до юни трябва да има ново законодателство, в което да е заложен нов модел на пенсионно законодателство, отговори Василев. Предвижда се и актуализация на бюджета тогава и този нов модел ще залегне в нея.

С 2 милиарда лева скочиха разходите за пенсии

Да възложим на правителството да преразгледа в кратък срок правилника, по който действа Българската електроенергийна борса, поиска Румен Гечев от "БСП за България". Колкото повече увеличаваме помощта за бизнеса, толкова повече спекулантите ще натискат да приберат тези пари, обобщи той.

С това решение заделяме пари за сметки, които ще могат да се ползват следващата година от НОИ и от Министерството на енергетиката, коментира Георги Ганев от "Демократична България", заявявайки подкрепата на парламентарната група. Според него е важно как МЕ ще се разбере с бизнеса за разпределението на сумите.

istock
istock

Асен Василев призова НС в максимално кратки срокове да бъдат избрани нови членове на КЕВР на мястото на тези, чийто мандат е изтекъл, за да може правителството да има партньор.

Доволен ли е бизнесът от компенсациите за скъпия ток

Йордан Цонев /ДПС/ смята, че е наложителен дебат эа дизайна на мерките преди приемането на бюджета за следващата година. Сегашните мерки са остарели, ако смятате да ги заложите и в следващия бюджет, вкл. и намаляване на ДДС за ресторантьорите, дълбоко ще сбъркате, предупреди той. По думите му, засегнатите от инфлационния шок трябва да бъдат основният бенефициент. ДПС смята, че е необходима промяна в закона за публичните финанси.

Делян Добрев /ГЕРБ-СДС/ коментира, че предвиденият трансфер до 450 млн.лв за компенсация на бизнеса означава на практика по 150 лв. компенсация при цена на електроенергията над 700 лв. мегаватчаса, което е недостатъчно. Ще има фалити, някои вече са факт, ако няма адекватно увеличение на компенсациите, отбеляза той.

"Възраждане" смята, че трябва задълбочен анализ кой от секторите има реална нужда да получи в пъти по-голяма от посочената сума, каза Цончо Ганев. Според парламентарната група предвидената сума е малка.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg