Държавата ще стимулира финансово ваксинацията на пенсионерите срещу коронавируса. Всеки възрастен човек, който се имунизира или си постави трета доза, ще получи 75 лева към пенсията си, обяви премиерът Кирил Петков.

Програмата за икономически стимули ще е валидна за всички хора над 65 години, които се ваксинират, или вече имат три поставени дози, обясни премиерът Петков.

„С други думи няма да има пенсионер, който се е ваксинирал напълно, който да не получи тази добавка.“

Вирусолог: Стараем се да не позволим България да стане COVID гето

По-рано пряко бе излъчен разговор на Кирил Петков с проф. Радка Аргирова, която предупреди премиера за сериозността на ситуацията с ниския темп на ваксинация у нас.

„Вече ни асоциират с толкова негативни неща, като корупция, която искаме да изтръгнем. Последното нещо, което искам да закачат за името на България, е да бъде Covid дестинация“, заяви министър-председателят.

Проф. Радка Аргирова предупреди премиера, че има опасност България да стане Covid гето.

„Към края на април, май месец страните с високо ваксинално покритие ще затихне тази масова психоза от Covid. У нас обаче, където все още е много нисък процентът на защита, истинска защита, от ваксинация, България има опасност да стане Covid гето.“

В Световната здравна организация (СЗО) се обмисля страни като нашата, с нисък процент на ваксинирано население, да се обособят в отделна червена зона, която да е със специален режим на достъп и хората в нея да имат сериозни затруднения при пътуване зад граница, допълни проф. Аргирова.

"Надеждата ни е, че ако през януари или февруари успеем да ваксинираме 300 000 от нашите съграждани над 65 години, това би трябвало да ограничи възможността за запълване на болниците в следващата вълна с осезаем процент", обясни Петков. 

Той подчерта, че това е доброволна мярка и никой няма да бъде задължаван.

"Имаме и една обществена отговорност. От индивидуалните решения на всеки от нас зависи дали през следващите месеци отново ще имаме запълнени болници, дали държавният бюджет ще изхарчва ужасно много пари за лечението на COVID пациенти, дали хора с други болести ще могат да отиват до болниците, дали нашите деца ще могат да учат свободно, дали нашите близки ще бъдат здрави. Време е да запретнем ръкави", призова Петков.

Той се надява с тези средства да се покаже, че държавата застава пред обществото не само с думи, а и с действия.

„Основен приоритет на българското правителство остава да нямаме толкова много хора, починали от COVID, да има максимално облекчение на болниците и най-вече да защитим възрастните хора, които са в най-голям риск", посочи той.

Премиерът изрази съжаление, че страната остава с най-ниски нива на ваксинация в Европа. 

Обмисля се и възможността за намаляване на времето между поставянето на втора и бустерна доза в съответствие с вече възприети европейски практики. Личните лекари ще бъдат информирани за инициативата от Националната здравноосигурителна каса.

Наред с икономическия стимул за пенсионерите инициативата на правителството предвижда и провеждането на мащабна кампания, която да предостави на обществото информация от сериозни и авторитетни източници и да подпомогне колебаещите се да вземат решение.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg