Министерски съвет ще приеме решение за актуализиране на социалните пенсии. Това не е правено от дълго време, съобщи премиерът Кирил Петков преди заседанието на Министерски съвет.

Проект на постановление, предложен от предишното правителство, предвижда размерът на социалната пенсия за старост да бъде повишен от 148,71 лв. на 170 лв. месечно, считано от 25 декември 2021 г. Проектът беше публикуван за обществено обсъждане.
 
Промяната ще доведе до увеличаване на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, тъй като по закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и нормативно установените добавки към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост.

Премиерът Кирил Петков обяви още, че кабинетът ще отпусне средства за здравеопазване, социални пенсии и инвестиции.

Предлагат да се вдигне социалната пенсия

Министерски съвет ще даде възможност и на Народното събрание да разпредели останалите приходи в бюджета.

istock
istock

„Имаме много точки да приемем. Ето  и някои от основните акценти – даваме 60 млн. лв. на въздушните превозвачи. 40 млн. лв. ще бъдат отпуснати за тестове, което е много важно за следващите няколко месеца, когато се очакват нови вълни. Ще дадем на НС да преразпредели наличните приходи в бюджета.

Даваме средства и за няколко регионални инвестиции. Актуализираме социалните пенсии, което не е правено от дълго време. 54 млн. лева пък ще бъдат отпуснати за медиците на първа линия”, поясни министър-председателят.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg