540 000 туристически пътувания и приходи от 200 млн. лв. са печалбите в туризма от отминаващите Коледно-новогодишни празници.
 
140 000 българи в чужбина и 170 000 чужденци у нас отчитат от Института за анализи и оценки в туризма, без да се броят пътувалите българи в България.

Според Румен Драганов събраните почивни дни няма как да имат отрицателни ефекти върху икономиката на страната:

Колко сме дали за пътуване по празниците

"Ние реализираме средно седмично в късите уикенди около 160 000 пътувания, което прави някъде около 36 милиона лева като приходи. А тогава, когато имаме дълъг уикенд, ние имаме от 280 до 320 000 пътувания и това прави някъде между 56 до 60 млн. лв., нали като обороти, които се създават в следствие на тези пътувания".

Редица възможности за сливането на почивни дни предстоят и през настоящата година, а туристическите агенции вече подготвят своите оферти чак до септември и декември, защото приходите от по-дългите уикенди се удвояват - казва Румен Драганов, особено в определени периоди от годината:

Какви туристи дойдоха в България тази година

"Сега тази година имаме дълги уикенди, което предполага около 280 000 пътувания, които да се реализират в тези периоди".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg