Очакванията ни са да стигнем поне до 4,6 милиона посещения на туристи през летния сезон на 2023 г., което очакваме да бъде поне 5 процента над летния сезон на предпандемичната 2019 година.

Това заяви заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева по време на форума "БГ Туризъм - Лято 2023", който Българската телеграфна агенция (БТА) организира в Конферентния център на хотел "България" в Бургас.

"Имаме всички основания да се гордеем и да стъпим на реални постижения през изминалата година с новина, че зимният сезон 2022-2023 е най-успешният досега. Посрещнали сме над 1,9 млн. туристи, което означава 25 процента повече спрямо миналия зимен туристически сезон 2020-2021 година и 23 процента над предпандемичния зимен сезон от декември 2019 до март 2020 година", каза Ирена Георгиева.

Предплащаме онлайн за чадър и шезлонг на плажа от 1 юни

Според нея в този стил са и очакванията за летния сезон, проследявайки ранни записвания на основните пазари за България, планираните полети на летищата във Варна и Бургас, както и информацията, с която от министерството разполагат от завършилите изложения, включително и от последните срещи, проведени преди два дни в Тел Авив в Израел, допълни тя.

istock
istock

По нейни данни България очаква новия летен сезон с повече и по-чисти плажове.

"С три повече са плажовете със син флаг спрямо предишната година. 21 са плажовете със син флаг и едно яхтено пристанище", уточни тя и допълни, че това е намигане към качеството на  туристическия продукт, който е особено важен за това една дестинация да бъде привлекателна.

Очакваме 13 млн. чуждестранни туристи през 2023г.

Заместник-министър Ирена Георгиева допълни, че страната има признание и от статистиката на поредния барометър на Световната организация по туризъм.

"България се класира на шесто място по темп на възстановяване след пандемията от КОВИД-19. Това е по брой туристически посещения и на десето място по темп на възстановяване на приходите от туризъм", допълни тя и заяви, че това са реални резултати от усилията, които всички проявяват. 

Министерство на туризма се включва в инициативата на Българска телеграфна агенция за провеждането на такива форуми за трети път. Заместник-министър Георгиева допълни, че в срещата участват и контролните органи, на които благодари за съвместната работа. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg