През януари 51 на сто от анкетираните управителите на места за настаняване са предложили на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации, 65.6 на сто са имали намерение да намалят цената на пакетните услуги, а 47.5 на сто - на нощувката. Това съобщи Националният статистически институт.

За наетия персонал 24.7 на сто от ръководителите са предприели като мярка "неплатен отпуск", следвана от "платен отпуск" - 17.6 на сто, и "освобождаване/съкращаване" - 13.6 на сто.

Кредити с гратисен период от банките иска туристическият бранш

От "преминаване на непълно работно време" са се възползвали 9.7 на сто от мениджърите, 7.7% са предприели мярката "намаляване на възнагражденията на персонала", а 5.3 на сто - "дистанционна форма на работа". Същевременно 32.2 на сто от местата за настаняване са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите.

istock
istock

Намаление в приходите от дейността си през януари спрямо предходния месец са отчели 49 на сто от анкетираните управители.

Нови правила за храната в къщите за гости

През следващия един месец 49.2 на сто от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат "До 50 на сто" от разходите за дейността със собствени средства, 27.7 на сто няма да могат да се справят сами, а 22.3 на сто от анкетираните посочват, че ще успеят "до 100 процента".

За бъдещата си активност в краткосрочен план 43.9 на сто от ръководителите смятат да продължат с настоящата си дейност макар и с намален обем, 37 на сто от тях смятат да продължат да работят, 15.2 на сто предвиждат временно да преустановят дейността си, а 2.6 на сто прогнозират да я прекратят.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg