До ранен край на туристическия сезон в Гърция ще доведат втората вълна на пандемията от коронавирус и мерките на някои държави за овладяване на COVID-19, пише вестник „Катимерини”, цитиран от БГНЕС. 

Правителството на Обединеното кралство реши, че Гърция е безопасна дестинация и британците, почиващи в южната ни съседка, няма да бъдат поставяни под карантина при завръщането си. Перспективата за въвеждането на такава мярка обаче доведе до масирана отмяна на резервации от държавата, туристически източник номер едно за Гърция.

Как стоят нещата при останалите основни пазари за гръцкия туризъм?

25% спад на оборота отчитат заведенията в Гърция

САЩ не допуснаха своите граждани да пътуват. Германия препоръча почивките да се прекарват у дома - съвет, който немците изпълниха. Французите пък трябваше да решат дали пътуването до Гърция е приоритет в тези времена.

istock
istock

Очевидният успех на Гърция в овладяването на първата вълна от пандемията създаде надежди, че пикът на туристическия сезон може да настъпи през септември и октомври, което да миниманизира икономическите загуби. Втората вълна на пандемията обаче лиши страната от туристите, от които се нуждаеше: по-възрастни, без деца, които да пристигнат в началото на учебната година, и обикновено харчещи много пари.   

Вижте новите мерки в Гърция

Според прогнози на специалисти в сектора и на правителството не се очаква печалбите от международния туризъм за Гърция да надхвърлят 3 милиарда евро при 18,2 милиарда евро през 2019 г. Дефицитът от 15 милиарда евро се оказва най-големият удар за БВП на страната, уточнява още „Катимерини”.  

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg