През юли 55.2 на сто от анкетираните от Националния статистически институт /НСИ/ управители на местата за настаняване запазват мнението си да предложат на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации, 64.3 на сто имат намерение да намалят цената на пакет услуги, а 50.2 на сто - на нощувката.

В периода от 4 до 21 август НСИ проведе кратко бизнес изследване "Места за настаняване", в което са включени 3 195 категоризирани хотела, къмпинги и други места за краткосрочно настаняване (вилни и туристически селища, хостели, къщи за гости, бунгала, почивни домове, хижи, частни квартири и апартаменти и други места за краткосрочно настаняване) с над 10 легла, които са работили през юли 2020 година.

Сериозен спад в нощувките в 4 и 5-звездните хотели

Участието в изследването е доброволно, като в периода на проучването е била предоставена информация от 784 места за настаняване (24.5 на сто от анкетираните).

istock
istock

По отношение на наетия персонал през последния месец анкетата регистрира намаление на ръководителите, предприели основните мерки: "освобождаване/съкращаване", "неплатен отпуск", "платен отпуск", "преминаване на непълно работно време" и "намаляване на възнагражденията на персонала".

Албена поетапно затваря хотели


Увеличават се местата за настаняване, които са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите - 16.7 на сто. В краткосрочен план (1 месец) 69 на сто от анкетираните предвиждат да запазят персонала си, а 25.8 на сто от тях очакват да увеличат заетите в местата си за настаняване.

През юли 34 на сто от управителите отчитат увеличение в приходите от дейността си спрямо предходния месец, докато 33.4 на сто посочват, че няма промяна в тях.

istock
istock

В краткосрочен план (през следващия един месец) 44.9 на сто от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат "до 50 на сто от разходите за дейността със собствени средства, 29.8 на сто от тях - "до 100 процента", а 24.4 на сто от анкетираните посочват, че няма да могат да се справят сами.

Вирусът изхвърли на боклука курорта „Слънчев бряг”


По отношение на бъдещата си активност в краткосрочен план през юли се увеличава процентът на ръководителите на местата за настаняване, които смятат да продължат с настоящата си дейност (41.7 на сто). Същевременно 42.2 на сто от тях смятат да продължат да работят, макар и с намален обем, 10.8 на сто предвиждат временно да преустановят дейността си, а 4.2 на сто прогнозират да я прекратят.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg