Необходимо е облекчаване на визовия режим за туристи от трети страни. Това мнение изрази пред БНР Байко Байков - управител на един от големите туроператори за изходящ и входящ туризъм, регистриран в България, Сърбия и Македония.

За разлика от Сърбия или Гърция например у нас липсва нагласата на туристическия бизнес да действа сплотено и да наложи единен фокус, смята Байков.

България среща сериозна конкуренция на международния туристически пазар, тъй като това, в което сме силни, е по-популярно и на съседните пазари.

От Италия и Испания по-голямата част от туристическия поток пристига у нас неорганизирано, отчита  Байков. По думите му голяма част от пазара ни е фокусиран върху класическите плажни почивки, но недостатък в момента се явява близостта ни до войната в Украйна.

Германците предпочитат България пред Малдивите за почивка

Интересът на китайците към Сърбия е много по-голям, заради безвизовите пътувания и директните линии – 500 седалки седмично от Китай до Белград. Комбинацията Сърбия – България за тях е добре дошла, стига да можем да я предложим като възможност, коментира Байко Байков.

istock
istock

Като добър пример той откроява проект между Сърбия, Северна Македония и Албания за безвизови пътувания. 2023 г. беше отлична за изходящия туризъм, входящият е в процес на възстановяване, обобщава Байков.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase