Китай все още не се е възстановил напълно от предизвикания от пандемията спад на пътуванията, като прогнозите предвиждат, че изходящият туризъм ще се върне към нивата си  до края на 2025 г., пише Statista. Според последните налични данни от Световната организация по туризъм на ООН китайците са загубили позицията си като водещи в света по харчове за  туризъм през 2022 г., след като заемаше позицията от 2013 г.
 
Въпреки че Китай все още отбеляза увеличение от около 5 милиарда долара в разходите за изходящ туризъм между 2021 г. и 2022 г., това не е достатъчно, за да съответства на скока на разходите от Съединените щати през този период, който се удвои от 75 милиарда долара на 162 милиарда долара. Тази вълна от увеличени пътувания включва феномена „пътуване за отмъщение“, термин, въведен в социалните медии след премахването на ограниченията на Covid, тъй като хората започнаха да ходят на пътувания, които преди не са можели да предприемат.
 
Въпреки растежа обаче и Китай, и Съединените щати все още са далеч от цифрите си преди пандемията през 2022 г. Пикът на Китай в разходите за туризъм достигна 277,3 милиарда долара през 2018 г., докато САЩ достигнаха т 184,8 милиарда долара през 2019 г.

Пътуванията тази година са 10-15% по-скъпи

Както показва тази диаграма, Германия, една от най-населените и най-богати нации в Европа, продължава да е в топ три на нациите, харчещи за пътувания, докато Обединеното кралство се изкачва на четвърта позиция. Междувременно Индия запазва седма позиция и също отбелязва огромно увеличение на туристическите разходи от 17,8 милиарда долара на 31,8 милиарда долара. Данните за Обединените арабски емирства не са публикувани за 2022 г.

Statista
Statista

Според последната актуализация на Световния туристически барометър на UNWTO, международният туризъм е достигнал 97 процента от нивата преди пандемията през първото тримесечие на 2024 г. Това отчасти се дължи на отварянето на азиатските страни, включително облекчаването на визовия режим, като Китай въведе визовия режим. безплатно пътуване за граждани от Франция, Германия, Италия, Холандия, Испания и Малайзия за една година, започвайки от ноември 2023 г.

Северна Америка отбеляза най-силното представяне на подрегионите през първото тримесечие на 2024 г., според доклада, с 23 процента увеличение на международните пътувания в сравнение със същия период от преди пандемията, следвана от Централна Америка с увеличение от 15 процента, Карибите и Западна Европа, съответно с по 7 процента.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase