Засилен интерес към чартърните програми за Коледа и Нова година, отчитат туроператори. Туристите обаче са чувствителни към всички ограничителни мерки и много от записванията са в последния момент.

Записванията за коледните и новогодишните празници са най-силни за чартърните програми за Дубай, Египет и Турция. Голям е интересът и към Малдивите. Предлага се пътуване и до Рованиеми - Финландия, градът на дядо Коледа. По традиция има голям интерес към близките дестинации.

Колко струва билет за самолет за празниците

Димитър Балтов - управител на една от големите фирми за изходящ туризъм посочи:

„Турция, Гърция, Сърбия, Албания също. Има и търсене към европейски дестинации като Париж, Рим, Виена, Барселона, Прага. Това, което миналата година се наблюдаваше, беше изключително висок интерес към разни далечни дестинации като Малдиви, Занзибар, която беше почти изцяло нова дестинация за българските туристи, Доминикана и т.н. Тази година определено не е такова търсенето, каквото беше миналата година“.

istock
istock

Туроператорите очакват в седмицата преди Коледа да има доста резервации за пътувания, защото хората изчакват да видят ще има ли ограничения в избраната от тях дестинация.

Ще минем ли без локдаун за Коледните празници

Изискването за отрицателен PCR тест за влизане в България от страни в „червената зона“ за неваксинираните туристи се отразява негативно на записванията, а туроператорските фирми се притесняват от отмяна на резервации.

Павлина  Илиева от Обединение Бъдеще за туризъм и Димитър Балтов подчертаха:

„Хората започнаха да се обаждат, да се притесняват как точно ще се случи. Фирмите ще осигурят ли възможност за PCR и естествено, че да, въпреки всичко, това внесе смут“.

istock
istock

„За много дестинации PCR тестовете са по-скъпи. Освен това, това е една допълнителна организация, като трябва да бъде осъществена там на място, особено когато става въпрос за такива заповеди, които стават от днес за утре и хората са вече на място“.

Туризмът губи 2 трилиона долара заради пандемията

В момента туроператорите работят с около 20% от обемите си през 2019 година преди пандемията и целта е по-скоро да запазят позицията си на пазара.

За момента цените на пакетите не са се променили съществено, от следващата година се очаква поскъпване.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg