Вторичният пик на четвъртата вълната от COVID-19 е бил през октомври. Това написа във Фейсбук математикът проф. Николай Витанов.

„Намираме се в Долината на плача - много нови случаи, висока смъртност. В средата на седмицата между 14-ти и 21-ви смъртността и броят активни случаи ще достигнат локални пикови стойности и се очаква полека да започнат да намаляват (вторниците не ги броим). Много е важно това намаляване като започне, да не спира. Това е предпоставката за спокойни Коледни празници”, прогнозира математикът.

Допускат локдаун при неуспех със зеления сертификат

Но предупреди: „Ако изглупеем да тръгнем пак нагоре по стълбата на увеличаване на броя на случаите във втората половина на ноември, декември няма да е весел. Пиша ви кога се очаква да се обърне тенденцията към натоварване на здравната система, оттам нататък каквото сготвите, това и ще имате на трапезата за Коледа като резултати от пандемията”.

По думите му добрите новини продължават. Базовото репродуктивно число вече пети ден е под 1.3. Тази сутрин е 1.199. Обхватът на заразата се разширява, здравната система е в режим на техническо и кадрово претоварване, но ще устиска, смята още Витанов.

Фейсбук

“Какво ще им е на хората от първа линия и на поддържащите ги е друг въпрос. Тежко ще им е. Но можем да се гордеем с тях”, категоричен е той.

Според прогнозите на Витанов активните случаи се очаква да прехвърлят 110 000 и да тръгнат към 115 000.

“За хората на първа линия и шефовете на болници - ориентировъчното число за максималното натоварване на здравната система по отношение на активни случаи - 125 000 - 130 000. В момента са около 108 000 – още около 20% нагоре от това, което имате”, пише още той.

Работодателят няма право да удържа от заплатите пари за Covid тестове

По думите му друга позитивна новина е, че индикаторите, характеризиращи разпространението на заразата са спрели да растат - “замръзнаха на място, този за София-град даже падна и то не малко, което е добра новина.

Фейсбук

Стойностите обаче са си високи, което показва, че новите случаи няма да намалеят рязко. Но няма да станат и 20 000 на ден, за целта индикаторите трябва да тръгнат рязко нагоре, а те не го правят. С две думи - експоненциалният растеж приключи - мечката заспа”.

“Ако не дърпаме заспалата мечка за опашката, ще минем и без тотален локдаун”, смята Витанов.

Проф. Витанов анализира и картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването.

Фейсбук

“Ситуацията си остава сложна - 27 области се очаква да са на ниво 4, през тази вълна Кърджали ще е изоставен от общата танденция както беше Видин при предишната вълна (винаги съм казвал, че пандемията е процес с памет - помните още панаира с кебапчета и сръбско във Видин, след който нещата там тръгнаха на зле и още не може да се оправят)”, припомня математикът.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg