Когато законът изисква от работодателите да се правят тестове за COVID-19, тяхно задължение е да заплащат тестовете. Работодателят няма право да удържа от заплатите на работниците и служителите пари, които е дал за тестове.

Те се вписват като разход на фирмата за грижа за служителя.
Това се посочва в изготвен от експертите на КНСБ наръчник за работа по време на пандемия.

Работодателят няма право да задължава работниците да се ваксинират

Работодателят може да изисква от работника и служителя си документ, че е здрав. При постъпването на работа се изисква медицинско, а в закона пише, че могат да се изискват и други документи - тоест сертификат за ваксиниране, тест, с каквото може да се докаже, че човек е здрав, уточняват от КНСБ.

В наръчника се отбелязва, че тестовете за коронавирус влизат в осигуряването на безопасна работна среда за хората, което също влиза в задълженията на работодателите.

"Представете си, че сте на работа, а колегата ви в стаята не е ваксиниран или тестван - как ви се осигурява безопасна среда?", се посочва в наръчника.

istock
istock

Една от най-важните отговорности на работодателя е да осигури безопасни условия на труд. В този смисъл той е отговорен за условията, при които работи работникът, макар че законодателството ни не е създавано в условия на пандемия, посочват от КНСБ.

КНСБ иска безплатни тестове за работодатели и работници

Много от работодателите са длъжни периодично да извършват профилактични прегледи на работещите. Затова нямаме причина да кажем, че тестът за коронавирус е различен от това, допълват от синдиката и уточняват, че когато законът изисква от работодателите да правят такива тестове, тяхно задължение е да ги заплащат.

Експертите на КНСБ отговарят в наръчника на въпросите кога ни е необходим зелен сертификат за работа, какво представлява той, как можем да го получим, имаме ли право на отпуск заради COVID -19, какво да правим, ако се заразим с вируса на работното място.

Има и разяснения по темите орязват ли заплатата ни при намалено работно време, какви са мерките за подкрепа на заетостта, които действат в момента.

Наръчникът с практически съвети и насоки за работа по време на ковид пандемия може да се изтегли от страницата на КНСБ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg