"Ресторантьорите не трябва да бъркат икономическите изисквания към държавата за подпомагане на сектора с мерките за опазване на общественото здраве, каквито са зелените сертификати", каза пред БНР д-р Тодор Капитанов, експерт по трудово право от КНСБ.

"Те казват, че са против въвеждането на зеления сертификат. Сега има ваксини и няма как да се връщат програми като "Запази ме". На първо място работодателят трябва да се грижи за здравето на служителите си. Знаем, че у нас много често хората ходят болни на работа. А работодателите им могат да изискват от тях здравен документ, че ходят здрави на работа - това може да стане с писмена запонед на управителя. И ако не се изпълнява това, се налагат наказания, които са описани в Кодекса на труда", посочи още д-р Капитанов.

Бизнеси обявяват бойкот на новите мерки у нас

По думите му опазването на живота и здравето на работещите е най-важно.

"Какво да се прави с работещите, които не искат да се тестват или ваксинирита, не може работодалетя принудително да ги пусне в неплатен отпуск. Ние апелираме от година вече работодателите да ги стимулират да се тестват или да се ваксинират. Това е. Явно иначе цената на един човешки живот у нас не струва нищо.

istock
istock

А работодателите са длъжни да осигурят безплатни тестове и предпазни средства", заяви още д-р Капитанов. По думите му заповедите на здравния министър трябва да се спазват.

Ресторантьори в Благоевград започнаха да затварят заведенията си. Оказа се, че изискуемият за персонала и за клиентите зелен сетрификат не може да спаси бизнеса, чиито обороти са намалели с близо 90 процента.

Собствениците не се решават да овободят и работещите, защото хората не могат да се запишат и на борсата.

Без договор работят над 1/5 от заетите в ресторантьорството и хотелиерството

"Те бяха вече миналата година на борсата и сега нямат право отново да са. Ако ги съкратим, те пак няма да получат обезщетение, а ние за 6 месеца да назначим хора на този щат", посочи пред БНР Руси Дилов, собственик и управител на няколко заведения в областния град.

"Губим персонал и това е трагедия. Опашките за тестове са само от нашия сектор. И от друга страна нямаме посетители в заведенията и няма как да изкараме дори за дневната надница на персонала", смята още Дилов.

"В момента работим на мускули, този персонал сега напусне ли, повече няма да се върне при нас. Хората ни ще измрат от глад зимата. Другият вариант е да протестираме. Искаме правила за работниците - да заработи старата програма - "Запази ме" и държавата да ги подпомогне", обобщи Дилов от Благоевград.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg