"Тази седмица ще покаже как ще тръгне вълната на COVID-19. През октомври ще има вторичен пик. В близките седем дни повишението ще продължи. 10 000 случаи на ден е много малко вероятно да се случи". Това заяви пред NOVA математикът проф. Николай Витанов.

По думите му към случаите със симптоми, които се регистрират дневно, трябва да се добавят и 30% нерегистрирани, за да стане ясна реалната заболеваемост. 

"Тези, които се срещат с вируса всеки ден, се получават като умножите регистрираната и нерегистрираната заболеваемост по 4. Излизат някъде 12-13 000", пресмята проф. Витанов.

Срокът на годност на ваксините може да се удължи

Според него по-вероятно е скокът на заболеваемостта в Габрово да се дължи на нелегални събирания. Подобен пример е Видин, който след карнавала с кебапчетата също бележи ръст.

Проф. Витанов заяви, че 25% от хората у нас твърдо не спазват мерките. И подчерта, че ваксината е единственото решение в момента.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg