Министерството на здравеопазването изпрати писмо до регионалните здравни инспекции с указания във връзка с промяната в кратката характеристика на ваксината на Pfizer/BioNTech.

Хората, които се ваксинират, както и медицинските специалисти, не трябва да имат никакви притеснения. Това заявява директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, цитиран на фейсбук страницата на МЗ.

Акад. Петрунов: Има поне още 30% болни от коронавирус у нас

Европейската агенция по лекарствата извърши оценка и потвърди, че срокът на годност на ваксината на Pfizer/BioNTech може да бъде удължен от 6 на 9 месеца. Промяната вече е отразена в кратката характеристика на продукта. Това важи за всички партиди, които предстои да бъдат произведени, както и за тези, които вече са произведени. Всяка промяна в кратката характеристика не е нещо специфично за България, важи за всички останали страни.

В България в момента има партиди със срок на годност до края на месец септември, респективно сега той е до края на декември.

istock
istock

Близо 6,6 млн. от разрешените за употреба ваксини срещу COVID-19 са доставени у нас до момента.

Около 2,5 млн. са поставените дози ваксини у нас, а около 550 хил. са дарени на държави извън ЕС.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg