Не бива да се бърза с третата доза срещу COVID-19, след ваксинирането трябва да минат от шест до осем месеца, за да се мисли за допълнителна доза.

"На всички стана ясно, че причината за многото заразени са неспазване на мерките. Ако се въведат по-строги мерки, ще има резултат, защото хората ще се дисциплинират. Не бива да се събират и много хора на едно място, както става на различни спортни събития у нас", заяви в "Твоят ден" по NOVA NEWS академик Богдан Петрунов.

Процентът на починалите ваксинирани е 0,7% от май насам

Той каза още, че има сигнали за продаване на фалшиви сертификати за COVID. За него трябва да има наказания и от двете страни - за лекаря и за пациента, може санкцията да бъде отнемане на лекарски права.

Академик Петрунов е убеден, че ваксината работи, тя не предпазва 100%, но работи и има статистики по света, които водят до извода, че повечето нови заразени и починали са неваксинирани.

"У нас има скрита заболяемост, хората не се лекуват, страхуват се да отидат на лекар и след това в интензивните отделения на болниците идват вече в много напреднала фаза на болестта", добави той и смята, че има поне още 30% болни от коронавирус у нас.

istock
istock

Според него не бива да се бърза с третата доза, имунизираните могат да мислят за трета доза чак след шестия, осмия месец след ваксинирането или преболедуването.

Лични лекари продават фалшиви Covid сертификати

Медикът препоръча да се направи противогрипна ваксина, като е добре да се изчака две седмици между двете инжекции - на тази за грип и тази за коронавирус, макар че няма противопоказания да се комбинират, а дори вече се правят такива ваксини.

"Ще трябва да продължаваме да си правим имунизация в годините напред за  COVID-19, както правим с грипните ваксини всяка година", заключи академик Богдан Петрунов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg