Европейската комисия е подписала договор с американска фармацевтична компания „Eli Lilly“ за доставка на препарат с моноклонални антитела за лечение на пациенти с коронавирус, съобщи пресслужбата на ЕК.
 
Медикаментът беше част от първото портфолио от пет обещаващи терапевтични средства, обявено от Комисията през месец юни в Стратегията ѝ за лечение на Covid-19.
 
В момента медикаментът се разглежда от Европейската агенция по лекарствата. 18 страни-членки са се включили в съвместната поръчка за покупката на над 220 000 терапевтични дози.
 
Комисарят по здравеопазването Стела Кириакиду заяви, че над 73 процента от възрастното население в страните от общността е напълно ваксинирано. Тя обаче предупреди, че ваксините не могат да са единственият отговор срещу коронавируса и че трябва да продължи работата по осигуряване на лечение.

Как да получим безплатни лекарства, ако се лекуваме вкъщи от COVID-19

Освен с компанията „Eli Lilly“ ЕК вече сключи договори за доставки на медикаменти срещу коронавируса с производителите „Рош“ (Швейцария) и „ГлаксоСмитКлайн“ (Великобритания).
 

istock
istock

Препаратът на американската компания представлява комбинация от две моноклонални антитела за лечение на пациенти, които не се нуждаят от кислородолечение, но са с висок риск от тежко протичане на Covid-19.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg