За да се дадат безплатни лекарства на болните от коронавирус на амбулаторно лечение, пациентът задължително трябва да посети лекар.
Това заяви в сутрешния блок на "Денят започва" проф. Петко Салчев – управител на НЗОК.


Трябва да бъде прегледан, да му бъдат направени изследванията и по електронен път ще му бъде изписана рецепта, и ще му се предоставят лекарства. Вече лекарят няма да дава информация по телефона, както досега.

Направени са разчети и НЗОК има достатъчно средства да плати за амбулаторното лечение на пациенти леки и средни симптоми на коронавирус. Тук се включват освен прегледи и различните видове изследвания, каза още той.

"При разчетите искахме допълнително около 25 млн. за изследванията, които ще бъдат правени, заделени са 5 млн. за колегите в първичната помощ, 5 млн. в специализираната извънболнична помощ.

Средствата ще бъдат достатъчни и смятам, че касата и от миналата година, и тази година не е спряла да се разплаща със своите договорени партньори. Има достатъчно средства и искам да успокоя, че ние няма да спрем плащанията", уточни Салчев.

Колко пари даваме за лекарства

По думите му НЗОК се разплаща и вчера е пуснал средства от т.нар. "неблагоприятни условия" към болниците и извънболничната помощ. Всичко е изплатено, увери Салчев.
 

istock
istock

Управителят на НЗОК отрече да има злоупотреби със средства на касата в ковид кризата. Ние заплащаме дейност, която е извършена. Там, където виждаме, че не е извършена дейността, не я заплащаме, каза шефът на касата.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg