След като преминаваме през т.нар. "първичен пик"  на разпространението на коронавируса, математикът проф. Николай Витанов коментира пред БНР кога и какво ни очаква през т.нар. "вторичен пик".

Математикът на Щаба обясни, че от миналата година досега са изчислявали количеството на хората - безсимптомни носители на вируса, чрез числото 4, по което трябва да се умножава броят на регистрираните случаи.

Витанов: София град влезе в червената зона

"Сега обаче хората без симпотми не се регистрират. Те са 30 на сто по-малко от реалният брой. Така че, сега се взема предвид числото на регистрираните, / които са 2/3 от реалните случаи / , умножавате го по 4, за да получите представа колко човека се срещат с вируса реално за деня. Ако в петък са били 1800 души регистрирани / това са 2/3 / и плюс 900 стават 2700 души, умножаваме по 4 и така получаваме 10 хиляди души , които реално в петък са се срещнали с коронавируса", разясни проф. Николай Витанов.

istock
istock

По думите на математика общият брой на вирусоносителите е още по-голям. Този брой се променя, обаче и към тези хора, които вече са преболедували и загубили имунитет, трябва да добавим и имунизираните:

Математик: Ще скочат Covid случаите с отварянето на училищата

"Така става ясно, че около 2 милиона и 200 хиляди души у нас имат защита срещу COVID-19 в момента - това е т.нар. щит срещу вируса. Което е крайно недостатъчно. А това число и ще намалява, далеч сме от груповия имунитет, още повече, че ваксинацията не е достатъчно интензивна...", смята още проф. Витанов. 

Самият математик е ваксиниран с две дози. Но смята, че хората сами трябва да вземат това решение.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg