Целият портал е съвсем нова концепция, съвсем нов тип предлагане на всички услуги, достъпни до момента от регистрите, които обслужва Агенцията по вписванията.

Новият портал обединява сайтовете на Търговския имотен регистър и всички услуги, които до този момент бяха достъпни през двата регистъра, сега са достъпни през този портал.

Това каза изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Габриела Козарева за новите електронни услуги.

"Говорим за съвсем нов начин на предлагане, тъй като платформата увеличава възможността за достъп от различни устройства. Тя уточни, че се работи само с поддържани от производител версии, защото това повишат нивото на сигурност", добави тя.
 
Различен е начинът на регистрация, акцентира Козарева и обясни, че регистрацията се прави към момента на влизане в портала и всъщност това е условие за ползването му.

Има три различни средства за автентикация - електронен подпис, ПИК от НАП или сертификат, издаден от Агенция по вписванията.

istock
istock

Справките, които и до момента бяха публични и безплатни, остават същите и за тях не се изисква регистрация.

Имотният и Търговският регистър вече са на нов общ портал

Тя призова хората да използват електронния начин за подаване, тъй като им осигурява 50% по-ниска такса.

3 нови електронни услуги има в имотния регистър, отбеляза Габриела Козарева. Те са: проверка на статус на заявление по входящ номер, проверка за конкретен имот към коя служба по вписванията се намира и калкулатор на държавни такси.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg