От днес всички близо 300 хиляди микро и малки фирми купуват ток от свободния пазар.

Те трябваше да изберат своя нов доставчик и да сключат договор с него, като се споразумеят за условията и цените, по които ще им продават електроенергията.

Потребителите, които не са направили това, ще бъдат прехвърлени към досегашните си електроразпределителни дружества и за тях ще се прилагат типови договори, одобрени от регулатора. 

Избраха ли фирмите доставчика си на ток

Това обясни наскоро пред БНР Пламен Младеновски, който оглавява дирекция „Електро- и топлоенергетика“ в Комисията за енергийно и водно регулиране:

"Служебно ще бъдете изкарани от настоящия си доставчик на свободния пазар. Типовият договор е със срок на действие от първи октомври 2020 до 30 юни 2021 и може да бъде прекрактен във всеки един момент от страна на клиента. Винаги има опцията за избор на друг доставчик. На свободния пазар има страшно огромна конкуренция, имаме над 50 доставчика".

istock
istock

Така на регулирания пазар на ток от днес остават само битовите потребители.

Малките фирми избират доставчик на ток до 10 септември

Едва 15 на сто от малките фирми имат вече подписани договори за доставки на ток.

Процедурата стартира доста вяло като информационна кампания, фирмите имаха много малко време да се ориентират и да направят информиран избор, коментира пред БНР Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум.

Практически е невъзможно в един кратък, тримесечен срок, да се случи масово излизане на пазара на такъв брой фирми. Фактически заложеният срок е една година, подчерта Иванов.

istock
istock

„И да разсъждаваме в рамките на тази една година какво и как трябва да се направи, така че фирмите да получат услуга, а не главоболия. Този тримесечен срок за мен няма функционален смисъл.“

По-скъп ток за фирми, ако не излязат на свободния пазар

Антон Иванов препоръча фирмите да се огледат на пазара на ток, за да не сключат в бързината договор за по-скъп ток.

Малките и микро фирмите трябва да внимават за условията на прекратяване на договора, както и за какъв период се отнася предложената им цена.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg