Държавата обяви мярка в подкрепа на таксиметровите превозвачи заради кризата, предизвикана от коронавируса.

През следващата година те ще плащат минималния размер на данъка към общините, а разликата ще бъде поета от държавния бюджет.

Това беше обявено след среща на представители на бранша с министъра на транспорта Росен Желязков..

840 туроператори и туристически агенти поискаха Covid-помощ

На срещата с бранша министър Желязков е обявил, че прилагането на мярката ще се осъществява съвместно с общините, отговорни за определяне на алтернативния данък, който се заплаща от таксиметровите превозвачи.

Като държавата ще поеме разликата между определения от общинските съвети размер на данъка до размера, заплащан за 2020 г.

istock
istock

Съгласно Закона за местните данъци и такси, данъкът върху таксиметровия превоз на пътници е в границите от 300 до 1000 лв. Като конкретният размер за съответната година се определя от общинските съвети.

До 450 000 лв. безвъзмездно за фирми

Така, ако за Столичната община общинският съвет е определил размера на данъка от 850 лв. за тази година, по предвидения механизъм за подпомагане, разликата ще бъде поета от държавния бюджет чрез допълване на бюджета на общината.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg