Национална агенция за приходите повишава сигурността при плащанията с банкови карти в интернет, като въвежда двуфакторната идентификация при потвърждаване на плащането, съобщиха от НАП.

Виртуалният ПОС на НАП е една от най-често използваните електронни услуги на приходната агенция. От създаването ѝ през нея са извършени повече от 1,2 милиона трансакции за над половин милиард лева. От началото на тази година през виртуалния ПОС са платени повече от 50 млн. лв.

ЕК одобри 4 проекта на НАП


Подобряването на сигурността на плащанията онлайн е в изпълнение на действащата Директива за платежните услуги - PSD 2 за всички граждани от Европейския съюз, считано от 30 март, като НАП ще предприеме необходимите действия за преминаване към протокол EMV 3DS на своя виртуален ПОС терминал. Това ще доведе до промяна на страницата за въвеждане на картови данни при плащане на суми към НАП.

Различен ще бъде и начинът на потвърждаване на трансакции при лица, плащащи с карти, които поддържат Mastercard IdentityCheck и Verified by Visa. Въведената двуфакторна идентификация включва, освен познатата динамична парола, още една статична - 3D парола, която служи за потвърждение на онлайн плащанията.

НАП: Между 7-8% са фирмите с отказ за ликвидна подкрепа


Тя ще се дава от обслужващата банка, която е издала картата. Потребителите ще видят новия интeрфейс на плащанията през виртуален ПОС терминал след 9:00 часа на 30 март.

На тази дата между 8.30 и 9:00 часа са възможни затруднения при достъпа до електронните услуги на НАП. 
Повече информация за двуфакторната идентификация, може да се получи от обслужващата банка, издател на картата.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg