Над 3400 търговци са получили до момента подкрепа с оборотен капитал чрез Националната агенция за приходите. Помощта е с общ размер 38,1 млн. лв., съобщава НАП. 

По тази схема търговците, засегнати от противоепидемичните мерки, наложени с четири заповеди на министъра на здравеопазването, получават 20 на сто или 10 на сто от оборота си за съответни периоди на 2019 г. или 2020 г., припомнят от НАП.

НАП си взе обратно помощта за затворен бизнес

До момента повечето от получилите подкрепа бизнеси са ресторанти и заведения. Значителна част от кандидатите (близо 60 на сто) обаче са допуснали неточности в проектните си предложения. Най-честите отклонения са в срока, за който се иска подкрепа, както и в посочения от компаниите оборот за предходната година, показват данните на НАП.

Има и кандидати, чиито обекти никога не са били затваряни със заповеди на здравния министър, както и такива, които декларират обороти за два месеца, които са по-големи от целия им годишен оборот за предходни периоди.

istock
istock

Приблизително 50 на сто от заявленията за подкрепа - в размер на 10 на сто от оборота, на затворени обекти в молове или търговски центрове се оказва, че се отнасят за обекти, които не са на територията на молове или търговски центрове, което е задължително изискване за подпомагането, показват наблюденията на приходната агенция.

33 000 лв. от надвзети данъци e възстановила НАП-Хасково

През тази седмица ръководството на НАП е увеличило тройно броя на експертите на приходната агенция, работещи по програмата, за да се ускори допълнително комуникацията с кандидатите. В тази комуникация се изясняват неточностите и кандидатите коригират подадени данни. Друга промяна, която ускорява отпускането на помощта, е скъсяването на седемдневния срок след отговор от кандидата до един ден, допълват от НАП.

"Тройно повече експерти са ангажирани в НАП за бързо отпускане на финансовата помощ. Но има редица случаи на неточности. Вместо да отказваме исканата финансова помощ в такива случаи, насърчаваме извършването на необходимите корекции, защото разбирането на всички в НАП е, че в условията на пандемия бизнесът има нужда от подкрепа", коментира изпълнителният директор на приходната агенция Галя Димитрова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg