Ресторантьор от Велико Търново попадна в абсурдна ситуация, при която получи помощ от държавата, която му бе отнета два дена по-късно, съобщава Нова телевизия.

Димитър Даскалов е видял какво ли не в бизнеса - той от 30 години работи в него. Признава обаче, че такъв случай не си е представял за възможен.
„За 14 месеца сме работили три. Зареждаш, после изхвърляш стоката, после пак зареждаш. Ще те отворят ли – няма ли”, коментира Даскалов.

Той кандидатствал по мярката 80/20, т.е. държавата да го подпомогне с 20 процента от оборота му за същия период на миналата година.

„Накрая ни отпуснаха 3 850 лв. За първи път в живота някой ми отпуска помощ. Така бях доволен. От НАП помощ за оборотни средства, за да си покрия разходи, защото тук работят фризери. За да не замръзне - топлим. Зарадвах се.

3 850 лв. на 27 януари и като отидох след два дена да ги взема, те на 29-и ги взели от НАП за неплатени осигуровки. С едната ръка ми ги дадоха, а с другата ги взеха”, обяснява собственикът.

Още 42 фирми получиха плащания от НАП

Ресторантьорът има около 20 000 лева задължения за осигуровки, натрупани по време на пандемията, които би трябвало да са разсрочени. Бизнесменът попитал данъчната служителка, която го обслужва, защо са му прибрали цялата сума, а не 50 процента, както е била договорката.

istock
istock

От НАП отговорили на запитване на Нова телевизия по казуса лаконично: „Стриктно спазваме закона”.

Днес на Димитър Даскалов не му остава друго, освен да приеме случилото се с чувство за хумор.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg