На много места може да има водни режими, ако няма дъжд и сняг, заяви в студиото на "Здравей, България" министърът на околната среда  и водите Емил Димитров.

Положението в Източна България е зле – язовир Тича, язовир Ястребино, язовир Камчия са в критично състояние. Язовир Жребчево е празен от 15 години, последните 5 години не е получил никаква вода., каза министърът.

За пореден път той подчерта, че Черноморието е най-застрашено от водна криза, тъй като нивата на водата на захранващия го яз. "Камчия" продължават да падат. Димитров уточни, че дори и без сериозни валежи тази година водата по Черноморието ще стигне до края на следващата година.

По думите му е крайно време Пловдив и Хасково да се захранят от язовир "Кричим". В Северна България има три града, които са към язовир "Тича", а в него има вода за още две години.

Проблемите се заобикалят и оставят във времето. МОСВ ще подготви стратегия за управление на водите, заяви още Емил Димитров и посочи, че приоритети ще са Черноморието и система „Дунав”.
 

istock
istock

Екоминистърът предупреди, че опасността от голяма суша в България се приближава и на следващия министър ще му е много трудно. "Всички искат да се закачат към 52-та язовира (15 за питейно-битови нужди и още толкова за земеделски такива), които държавата управлява“, каза министърът.

Какво откри проверката във ВиК дружествата

Димитров отрече тиражираните новини, че десетки язовири в страната са празни. "Всеки който влезе в сайта на МОСВ намира публичен бюлетин, в който се виждат всички статистики за водните басейни в България", каза той. По думите му догодина ще трябва да се вземат трудни решения, а докато той е министър - вода ще има.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg