Министерството на труда и социалната политика (МТСП) разкри горещ телефон във връзка с извънредното положение заради коронавируса.
 
„Възрастни хора, хора с увреждания или всеки, който има въпроси, свързани със ситуацията, с деликатната обстановка, в която се намираме и с указанията на Щаба, могат да ни потърсят. Обажданията са много. Моля, хората да проявяват търпение". Това каза пред БНР Адриана Стоименова, заместник социален министър.

Тя поясни, че на горещия телефон могат да бъдат задавани въпроси, свързани и с психологическа подкрепа:
 

„Питат ни и за указанията и за правилата, въведени заради извънредното положение. За сроковете на ТЕЛК, за помощни средства".

istock
istock

Срокът на изтичащите ТЕЛК-ове се удължава до 31 май. Същото се отнася и за направленията за индивидуални оценки. За всички производства, свързани с определянето на часове лична помощ по индивидуалната оценка, ще бъде направена допълнителна оценка по телефона в рамките на извънредното положение, обясни Стоименова.

Готова е онлайн платформа за взаимопомощ

По думите й достъпът до лична помощ не трябва бъде прекъснат. За рецептурните книжки не трябва да се ходи до лекаря, а да се посети аптеката, откъдето последно са закупени лекарствата. За социалните помощи парите ще бъдат преведени по посочената банкова сметка или към пощенските клонове, обясни тя.

Горещият телефон в МТСП е отворен за въпроси всеки ден между 09.00 и 17.00 часа. Неговият номер е 0800 88 001.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg