Готова е платформата за взаимопомощ Pomogni.net, съобщиха авторите. Това е място, където се срещат хора, които не могат или не трябва да напускат домовете си, но имат нужда да си набавят хранителни и други основни продукти, с доброволци, които са готови да ги посетят и да им ги доставят.

Приложението е безплатно и е направено от IT доброволци, за да свърже в този тежък за всички момент хората, които са готови да помогнат, с тези, които имат нужда от помощ, посочват от платформата.

Pomogni.net е адаптирана конкретно за спецификата при пандемията от коронавирус. Принципът на работа е максимално опростен - може да се направи регистрация или като нуждаещ се от помощ, или като човек, който предлага помощ на нуждаещи се.

Лекари консултират жителите на Банско онлайн

В първия случай, след регистрация, може да се заявят продуктите, които са нужни, във втория - след регистрация могат да бъдат видени всички, които имат нужда да им се доставят определени продукти и се намират в радиус от 5 км от местоположението на нуждаещия се.

Доброволецът приема заявката на нуждаещия се, купува продуктите и ги носи на адреса му.

Обикновено това са възрастни хора, които не трябва да напускат домовете си или такива, поставени под карантина.

Pomogni.net
Pomogni.net

От платформата вече имат и първа изпълнена заявка на възрастен мъж от жк "Белите брези". Време за изпълнение - 3 часа, място - "Фантастико", "Овча Купел" I.

Платформата работи на територията на цялата страна.

Магазините ще обслужват сутрин само възрастни хора

Организаторите са готови да подпомогнат работата на общинско предприятие "Социален патронаж", както и на кметствата в страната, които вече имат организирани групи от доброволци, разнасящи храна и други продукти на възрастни хора. За координация по този въпрос - 0888 748 614 или team@pomogni.net.

Възрастните хора, които се затрудняват при работа с приложението, могат да се свържат с представители на платформата на тел. 0888 366 694. На този номер отговаря един от доброволците ни, който ще помогне с регистрацията и заявката.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg