Много граждани потърсиха информация днес на горещия телефон на Министерство на здравеопазването, открит заради разпространението на коронавируса. 

Хората най-често питат има ли вече ограничителни мерки за пристигащите от Италия, съобщи пред  БНР д-р Божидарка Кайракова, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ при Регионалната здравна инспекция - София област:

В Китай перат парите буквално

„Няма ограничителни мерки за Италия. Изолационни мерки – не. Има само мерки за самонаблюдение – за температура, кашлица, хрема, висока температура. Лицата трябва да се обърнат към личните си лекари, които са инструктирани. Ограничителните мерки – карантинен период, се отнася за завърналите се от Китай до момента с уговорка, защото нещата са динамични. Изолационни мерки не, а мерки за самонаблюдение - за температура, кашлица, хрема. Лицата трябва да се обърнат към личните си лекари“.

Епидемиолози съветват хората, които ще заминават за райони с установен коронавирус, да спазват висока лична хигиена.

Телефонът за информация е 02 807 87 57, от понеделник до петък, от 8.30 до 17.00 часа.

istock
istock

МВнР: Избягвайте пътуване до Италия

На горещия телефон на здравното министерство не се предоставя медицинска информация относно начина на лечение на коронавируса и медикаментите, които се използват. Затова пък хората питат към кого да се обърнат ако в близост до детската градина на детето им има автогара дали това крие опасност за децата.

Междувременно в аптечната мрежа продължават да липсват медицински маски за предпазване. Те са изчерпани и от складовете а очакваните по-големи доставки от най-големия производител Китай не са пристигнали, съобщи Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Започнало е и масово изкупуване инфрачервените термометри, също с производител Китай

Хората търсят и маските за строителната индустрия. В някои санитарни магазини може да има остатъчни количества от маски.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg