Централната банка на Китай въведе нова стратегия за задържане на коронавируса – дезинфекциране или унищожаване на банкноти, които може да пренасят заразата, предава американската медия CNN.

Новите мерки, обявени по-рано от Китайската народна банка, целят да задържат разпространението на вируса, който според официалните данни вече е заразил повече от 75 хил. души и стана причина за смъртта на повече от 2 хил. Изглежда обаче, че вирусът може да оцелее за няколко часа и върху повърхности, според информация на Световната здравна организация (СЗО).

Стотици българи звънят на информационния телефон за коронавируса

По тази причина в сградите в засегнатите райони в Китай по няколко пъти на ден се дезинфекцират бутоните на асансьорите и дръжките на вратите, а хората се притесняват, че заразата може да се предава и чрез парите в брой.

istock
istock

След новото решение на властите, всички китайски банки буквално трябва да „изперат“ банкнотите си, като ги дезинфекцират с ултравиолетова светлина и високи температури, след което да ги съхраняват на сигурно в рамките на 14 дни, преди те да влязат в обръщение.

Банкнотите, идващи от епицентъра на заразата – провинция Хубей – ще бъдат връщани директно в централната банка, а според вестник Global Times, парите в провинция Гуанджоу може директно да бъдат унищожавани в някои случаи.

Колко оздравяха от коронавируса

За да се справи с тази ситуация, банката ще напечата големи количества нови банкноти, както вече се случи през месец януари, когато бяха пуснати в обръщение общо 4 милиарда юана (около 570 млн. долара).

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg