860 обаждания са получени на информационната телефонна линия, която Министерството на здравеопазването (МЗ) отвори на 11 февруари т.г. за въпроси на граждани и организации относно епидемията с коронавирус COVID-19.

Най-често българските граждани търсят информация от лекар-епидемиолог относно предстоящи пътувания в Азия – Тайланд, Виетнам, Япония и други държави с регистрирани случаи на новия коронавирус.

Вижте засегнатите от коронавируса страни

Особен интерес е налице по отношение на личните превантивни мерки и предпазни средства, които трябва да се предприемат и използват, в това число и на летищата.

Голяма част от обажданията са свързани с осъществяването на 14-дневната карантина при съмнения за COVID-19. 

istock
istock

Въпроси задават и работодатели, чиито служители или се завръщат от засегнати страни, или им предстои да заминат. Консултации с епидемиолога, отговарящ на информационната телефонна линия на МЗ, търсят и медицински специалисти.


Постъпват и редица запитвания дали стоки и пратки от Китай крият рискове за заразяване с коронавируса.

Ще ни върнат ли парите, ако откажем почивка заради коронавируса

Припомняме, че на телефонен номер 02 807 87 57, от понеделник до петък, в рамките на работното време (от 8.30 до 17.00 часа), информация, свързана с COVID-19, можете да получите от лекар-епидемиолог.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg