Няма да има проблем при извиняване на отсъствията от училище, ако детето не отиде на преглед при лекар още в първия ден на заболяването. Личният лекар ще регистрира прегледа в деня на отиването, но ще може да извини отсъствия 2-3 дни назад. Това заяви в ефира на "Здравей, България" министърът на електронното управление Александър Йоловски. И даде конкретен пример:
 
„Ако едно дете е много болно и не може да го заведете в понеделник или вторник на преглед, а отидете в сряда, прегледът ще бъде регистриран тогава. Периодът на болестта обаче ще бъде да речем от понеделник до петък.  Тоест, отсъствията му в училище в понеделник и вторник също ще бъдат извинени”, обясни Йоловски.

Той даде повече подробности и за Системата за сигурно електронно връчване.
 

„Тя работи от няколко години и се ползва от над 230 хиляди физически лица. В нея има регистрирани над 11 хиляди фирми. Новото е, че по отношение на връчването на електронните фишове всички добросъвестни шофьори ще бъдат облекчени.

Връчват фишове и актове онлайн

Ще имат бърз канал, по който да получават съобщение кога имат наложена електронна глоба. Ще бъдат уведомявани със смс или имейл. Входът в системата е с всички средства за електронна идентификация, включително ПИК на НОИ и ПИК на НАП”, обясни министърът.
 

istock
istock

„Аз самият имах фиш за превишена скорост през 2021 г по време на COVID кризата. Опитвах се да ми бъде връчен на различни места. 9 патрулки молих, но полицаите или нямаха принтер или интернет. Разбрах, че съм засечен с висока скорост като ми се наложи да си подновя личен документ”, разказа още Александър Йоловски.
 
По думите му това ще бъде първият път, в който системите на МВР ще предоставят такъв обем данни извън системата на министерството.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg