В нито една пощенска станция у нас не може да се плаща с карта. Това става ясно от отговор на министъра на транспорта в оставка Георги Гвоздейков на депутатски въпрос.

Поставянето на ПОС терминални устройства е платежна услуга, за което е необходима регистрация като платежна институция и получаване на лиценз за предоставяне на платежни услуги. БНБ издава този лиценз.

Но „Български пощи“ не разполага т такъв и не може  да ползва самостоятелно услугата „Плащане чрез ПОС терминал при търговец, след плащане на стоки и услуги при същия търговец“, обяснява транспортният министър.

Удължават срока за изплащане на пенсиите от пощите

В тази връзка дружеството е провело срещи с представители на редица банки, на които са обсъждани възможностите да поставяне на ПОС терминални устройства в пощенските станции с повече трансакции и респективно очаквания за по-голям брой плащания с карта. Засега обаче договореност с банка не е постигната, пише Гвоздейков.

По думите му от технологична гледна точка има възможност за заплащане на услугите, извършвани от „Български пощи“, чрез ПОС терминал. В договорите за инкасиране на суми за битови сметки няма клаузи, ограничаващи използването на такива устройства в пощенските станции.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase