"Ако спазим закона, ще спрем водата на половин България", заяви пред Нова телевизия министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

"Към момента от 7400 сондажа за вода у нас, 40% са без разрешителни, 60% пък нямат санитарно-охранителни зони", съобщи той. По думите му на три пъти държавата е удължавала регистрацията на тези сондажи.

"Има някъде водохващане, което граничи с 50 парцела. Как да го узаконим, като трябва да вземем 50 скици? Твърде скъпо е, твърде усложнена е процедурата.

Има извори, които са на 100 години и няма как да кажеш "Дай ми проекта, дай ми архитектурното решение" като никой не знае откъде минава водата", каза още Димитров.

По думите му след ареста на бившия екоминистър Нено Димов администрацията е притеснена.

istock
istock

"Шефовете на ВиК не са престъпници. Изведнъж да ги изкарваме престъпници, не е редно.

Много от тях ще дойдат на среща днес и ще искат да подадат оставка. Аз трябва да ги убедя, че държава има и не трябва да го правят. Ако 80 човека в цялата страна си подадат оставките, аз с кого да работя? Със секретарката ми?", каза Димитров.

Спират водата, ако не плащате

Във връзка с ареста на шефката на Басейнова дирекция в Пловдив министърът каза: "Пожелавам й справедлив съдия. Има някой, който е подвел прокуратурата. Информацията стигна до София и главния прокурор разбра. Истината вчера възтържествува и очаквам да има развитие".

Изграждането на водопровода, който трябва да свърже водопроводната мрежа на София с тази на Перник ще приключи "до 20-30 дни", съобщи екоминистърът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg