Изнасяне на водомерите на границата на собствеността на имотите, въвеждане на водни помощи за социално слабите заради предстоящи поскъпвания и преразглеждане на ролята на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Това са някои от основните моменти в подготвяния нов закон за водоснабдяването и канализацията, който се пише от работна група и до април-май трябва да влезе в парламента. Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Концепцията за нов закон бе готова още в средата на миналата година и в нея бе споменато въвеждане на водни помощи за социално слабите. Според Нанков най-вероятно количеството ще бъде 1,5 кубика на човек на месец.

Критериите за раздаване на тези помощи ще се разработват съвместно със социалното министерство и ще се ползва готовият модел за енергийните помощи.

В случая ВиК дружествата ще получават под формата на дотация средствата, необходими за компенсиране на тези количества вода за социално слаби.
В закона, както и сега, ще има горен праг за цената на водата.

istock
istock

Той ще се изчислява така, че месечната сметка за вода на домакинство да не надвишава 2,5% от средномесечния доход - такъв, какъвто го дава Националният статистически институт за всяка област в страната за предходната година.

Сега единствено в Шумен, Монтана и Враца са близо до горния праг, но на повечето места той изобщо не е достигнат, каза Нанков.

Поскъпването на водата като цяло е неизбежно в годините напред, тъй като отрасълът има нужда от гигантски инвестиции, от порядъка на 12 млрд. лв.

Какъвто и да е източникът на тези пари, това ще доведе до повишение на цените.

Предлагат една цена на водата в цялата страна

Друга важна мярка от предстоящата реформа на ВиК отрасъла е намаляването на водните загуби. Според Нанков лошото състояние на инфраструктурата е само една от причините за тях.

Другата е несъвършеният начин за отчитане на консумацията на вода, което предполага масови кражби. В момента несъбраните вземания на ВиК дружествата са 117 млн. лв., като 81 млн. лв. от тях са от битови абонати.

Затова ще изнесем водомерните шахти на границата на собствеността на имотите, в сервитута на сградните отклонения на водопроводната мрежа, каза Нанков.

Това означава и че спирателният кран ще е там и при неплащане на консумацията водата ще може да се спира, без да се налага да се влиза в имотите на хората.

Най-лесно е с еднофамилните имоти, където водомерната шахта просто трябва да се премести извън двора, пред оградата на къщата, както направиха електроразпределителните дружества с електромерите преди години.

В жилищните блокове обаче индивидуалните водомери не може да се изнесат извън апартаментите, затова там ще се поставя задължително общ водомер на сградното отклонение.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg