Поскъпване на таксиметровите услуги в София се очаква от 1 януари догодина. На заседанието на Столичния общински съвет днес ще бъде предложена цена от 1,05 лева за дневна минимална тарифа и 1,21 лева за нощната. Предложението за дневната максимална е 1 лев и 78 стотинки и нощна максимална – 2,19 лв., информира пред БНР председателят на Комисията по транспорт Карлос Контрера:

„Ние сме използвали за база сега съществуващите цени и сме предложили те да се актуализират с натрупаната инфлация, прогнозната инфлация за следващата година и цената на природния газ, която участва като компонент 20% от стойността на тези цени. По закон таксиметровите превозвачи сами могат да определят своите цени, между минималните и максималните в Общинския съвет. В тази ситуация, когато всичко се вдига, част от исканията на таксиметровия бранш за промяна на цените са основателни“.

Ново поскъпване на такситата

Заради Covid кризата таксиметровите шофьори ще плащат минимален данък от 300 лева за следващата година, уточни Карлос Контрера. За разликата до 850 лева ще се очакват компенсации от държавата. 

istock
istock

От Националния таксиметров синдикат заявиха, че цените, предложени от Столичния общински съвет, са под себестойността на услугата. 

Петър Владимиров коментира още, че реалните цени за превоз в София са 1,42 лв. за дневна тарифа и 1,74 лв. за нощната.

Синдикалистите предупреждават, че новите тарифи ще доведат до намаляване на такситата в столицата и клиентите ще чакат по-дълго при поръчка на такси.

Возят ли ни незаконни таксита

„Себестойността за 1 км за пробег е 0,97 лв. До 1,05, което Столична община разреши, са  8 стотинки разлика. Искам аз да обясня на обществеността как един таксиметров шофьор при 105 км пълни на ден, което означава, че той ще прави 8,40 лв. приход, или печалба, или заплата, както искат да разбират, как той ще си изхрани семейството?“.

Петър Владимиров уточни, че засега от Националния таксиметров синдикат не планират протести.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg