Предпазните маски няма да са задължителни за клиентите на ресторантите и кафенетата, чиито закрити части имат право да работят от 1 юни.

Това се разбира от указания на здравния министър към заведенията за хранене и развлечения, публикувани днес на сайта на ведомството.
 
В заведенията личните предпазни средства - маски, шлемове и ръкавици, са задължителни за персонала, се казва в указанията. Масите следва да са разположени така, че между тях да има разстояние от минимум 1.5 метра.

На една маса може да сядат не повече от четирима души или членовете на едно семейство.
 

Заведенията следва да осигурят еднопосочно придвижване на клиентите с разстояние не по-малко от 1.5 метра, а на входовете да има дезинфектант за ръце (гел или кърпички). В указанията изрично се напомня, че дискотеките, пиано баровете и нощните барове остават затворени.
 
За ресторантите към хотелите и други места за настаняване препоръката е да се осигури сервиз за клиентите и избор на храна от меню, а използването на автомати за напитки да е сведено до минимум.

istock
istock

При изхранване на бюфет се препоръчва да има поставена прозрачна преграда и блюдата да се подават от човек от персонала. Допуска се и бюфет на самообслужване, но в такъв случай следва да се спазва дистанция между гостите и те да използват лични предпазни средства.
 
Не се препоръчва използването на климатици, а ако това е неизбежно, филтрите следва да се почистват и дезинфекцират редовно. Както и в изискванията към кината и театралните зали, и тук е посочено, че следва да се осигури редовна вентилация или проветряване на помещенията.
 
При посещение на хотел на рецепциите ще могат едновременно да се регистрират най-много двама гости, освен ако не са членове на едно семейство.

Под 10% от хотелите и ресторантите в Банско работят

И тук следва да се спазва дистанция от 1.5 метра, а на видно място следва да има информация за предпазване от коронавируса и дезинфектант за ръце, за повърхности и кош с капак за отпадъци.

Препоръчва се и използването на разделители за посетителите, а на самата рецепция да има прозрачна преграда най-малко на 1 м височина.
 
Престоят на гостите на рецепция следва да е ограничен до минимум и се препоръчва да се насърчава разплащането с банкова карта, а не в брой.

istock
istock

Служителите следва да са с маски за лице и предпазни очила или с шлемове, да носят еднократни ръкавици и се препоръчва и ползване на предпазни престилки.

Рецепцията и всички други общи помещения като асансьори, тоалетни и т.н., както и контактните повърхности следва да се дезинфекцират на всеки час.
 
Към лоби зоните изискването е масите да са поставени на 1.5 метра разстояние, а персоналът да регулира да няма струпване на гости. "Групиране на гости не се допуска", се казва в указанията.
 
Посочено е, че в асансьорите трябва да има ограничение "за ползване от минимален брой лица".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg