Цената на горивата у нас върви нагоре, като за месец най-масовият бензин А-95 е скочил между 6 и 10 стотинки.  

Според някои експерти има връзка между пандемията и скока в цените на горивата.


За сравнение в началото на ноември, на прага на втората вълна на вируса, суровият петрол се е търгувал за близо 40 долара на барел, а в началото на февруари – за около 60.  Колкото до горивото - литър от най-масовия бензин у нас в момента струва от 1,80 до 2 лева.

Облекчават регистрацията на обекти за зареждане с горива

Румен Георгиев е дългогодишен шофьор на такси. И тъй като използва автомобила си всеки ден, се налага често да зарежда гориво. Кара автомобил на газ. 

„100 процента скача, всеки ден скача газта специално, за другото не знам. С около 20 стотинки, ако не и отгоре, навсякъде е различно“, твърди Румен пред NOVA.

Kои са страните с най-скъп и най-евтин бензин в Европа
Dariknews.bg 

Експертите посочиха различни причини за скока в цените на суровия петрол, а от там и на горивата у нас. 

 „Намаляването на добивите, както са се разбрали страните от ОПЕК и намаляването на запасите от петрол, това са временни фактори, бъдещето ще покаже дали цените ще продължат да вървят нагоре“, заяви Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация.

Фермерите ползват с 20% по-евтин дизел от другите

„В момента има наистина по-високо потребление, но то са дължи на неотложната нужда на всеки един бизнес да функционира, защото иначе е заплашен да изпадне от пазара“, посочва и Георги Танев от Асоциация на българските търговци на горива.

istock
istock

Друга от тезите за поскъпването е  цената на суровия петрол в световен мащаб. Свързва се и с  появата на ваксините срещу COVID-19. Причината – очаквания през лятото рестарт на туризма.

Прогнозите са, че цените на горивата ще спрат да растат най-рано през март.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg