От 1 до 10 януари в Националната агенция за приходите ще се извършват дейности, свързани с процесите по годишно приключване и превключване работата на информационните системи, информират от ведомството. Това налага временни промени.

В 10 сутринта утре ще бъде прекратена възможността за плащане през виртуален ПОС на Националната агения за приходите, а на физическите терминали в агенцията ще могат да се правят плащания до обяд.

Връщат данъци с фалшив мейл от НАП

За възстановяване на прекъснати здравно –осигурителни права в периода 1-10 януари 2021 г., НАП информира, че плащанията на здравни вноски от граждани в периода. ще могат да се извършват само по банков път чрез търговските банки.

Здравният статус, който НАП ще публикува на 1 януари 2021 г. ще бъде актуален с данни към 31 декември 2020 г. с изключение на плащанията от търговските банки, които ще бъдат актуални към 30.12.2020 г.

istock
istock

Здравният статус няма да се актуализира в периода от 1 до 10 януари. Ако в този период се плати през търговска банка, то възстановяването на здравни права става в офис на НАП. Следващата актуализация на здравния статус ще бъде на 11 януари и тя ще включва всички данни към 10 януари 2021 г.

Удостоверяването на непрекъснати здравно-осигурителни права в периода от 1 до 11 януари ще става в офиса на НАП по постоянен адрес с хартиен документ. Подобен казус ще се появи и за редица други услуги.

НАП запорирала сметките на грешен човек

Данъчната кампания догодина започва на 11 януари, информират още от приходната агенция. 


Електронната услуга за подаване на уведомления за трудови договори ще бъде достъпна в периода от 5 до 10 януари, но резултатите от обработката на подадените данни ще бъдат изпращани от НАП поетапно след 11 януари 2021 г. Справочната информация в този период ще е актуална към 4 януари 2021г. За тези обстоятелства е уведомена Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“.

Регистрирани по ЗДДС, подаващи справки-декларации и документи ще могат да подават справки-декларации и VIES- декларации по ЗДДС чрез е-услугата на НАП от 1 януари 2021, като информацията ще се отрази в справката за задълженията и плащанията след 11 януари 2021 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg