Националната агенция за приходите (НАП) е осъдена да плати 55 хил. лв. глоба, защото запорирала сметките на грешен човек. Решението е окончателно, съобщи lex.bg.

Случаят е от януари 2018 г. Тогава данъчните у нас получават съобщение от Германия, с което се иска запор на имуществото на жена с инициали И.Г. В заявката е посочена и датата на раждането ѝ. Германските власти твърдят, че тя е управител на фирмата "Dogus Food" и има задължения от 169 хил. лв. към тамошния фиск.

Три дни по-късно българска служителка поискала от германските власти да разменят имената и така длъжницата Г.И. После от НАП направили справка в ЕСГРАОН и установили, че има само една жена с тези имена и дата на раждане – Г. Б. Иванова.

След това искането било изпратено към дирекция "Събиране" на НАП за принудително събиране. Резултатът бил запори върху сметките на нищо неподозиращата Иванова. Тя се обадил в НАП, за да обясни, че никога не е била в Германия и не е възможно да има задължения. Едва тогава била направена повторна проверка и грешката била установена.

istock
istock

Оказало се, че търсената Иванова е с друга дата на раждане и различно моминско име.
По този случай НАП вече бе глобена от Комисията за защита на личните данни заради неправомерното им използване. Данъчните обаче обжалваха.

4527 човека със запор на пенсиите

Последователно и административният съд в София, и върховният административен отхвърлят жалбата.

В окончателното решение е записано, че още в самото начало НАП е трябвало да изиска повече информация, за може да установи правилно търсения човек.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg