Безвъзмездната помощ за малките и средните предприятия чрез оборотен капитал ще бъде изплатена след нотификация от страна на Европейската комисия, коментира говорителят на Националната агенция за приходите (НАП) Росен Бъчваров. Фирмите трябва да са с до 250 служители и регистрирани преди 1 октомври 2020 г. А максималната помощ, която един бизнес може да получи, е 150 хил. лв.

До дни ще отпадне изискването само фирми без задължения към хазната да могат да кандидатстват. С промени в закона, гласувани в петък, само предприятия с неплатени задължения,  установени с ревизионен акт, няма да могат да получат безвъзмездна финансова подкрепа.

Останалите ще могат да получат за периода на затварянето 10% или 20% от оборота си за същия период на миналата година. Но за да влязат в сила тези промени, те трябва да бъдат обнародвани в „Държавен вестник“, като се очаква това да стане днес или следващия вторник.
 
„Затова съветваме фирмите да изчакат по-леките условия да влязат в сила и след това да кандидатстват“, заяви Росен Бъчваров, говорител на НАП. Заедно с облекчените условия, ще отпадне и нуждата от документ, който да докаже дали предприятието е микро-, малко или средно. А проверките за дейността на заведенията ще стават автоматично чрез Инспекцията по труда.

istock
istock

Той уточни още, че искането за одобрение на схемата от Брюксел е изпратено в края на миналата седмица и в момента се водят интензивни разговори по казуса.
 
Набирането на проектите започна от 21 декември и ще продължи до 20 януари 2021 година. Заявленията се подават само по електронен път през Портала за електронни услуги на НАП.

По нея ще могат да бъдат покривани текущи разходи, сред които и за заплати, обясниха от приходната агенция. Парите не могат да бъдат използвани за покупката на стоки за директна продажба. Пари по схемата няма да получат и предприятия, които произвеждат, обработват и продават тютюн и тютюневи изделия. Максималният размер на подкрепата е до 150 хил. лева.

Удължават мерките "60 на 40" и "80 на 20" до юни

Помощ по тази схема ще могат да получат микропредприятия с персонал до 10 души и оборот или стойност на активите до 3,9 млн. лева, малки предприятия (до 50 души и до 19,5 млн. лева оборот) и средни предприятия (до 250 души и оборот до 97,5 млн. лева или стойност на активите до 84 млн. лева).
 
Условието за подкрепа е тези компании да са прекратили или ограничили дейността си в резултат от заповедите на здравния министър за противоепидемичните мерки по повод пандемията от коронавируса. Допустимо е например участието на ресторанти, които в момента работят с доставки на храна по домовете, тоест не са прекратили изцяло своята дейност.
 

istock
istock

За изчисляването на финансовата подкрепа за новите компании (регистрирани до октомври 2020 година) за базов ще бъде взет именно месец октомври. Как точно ще бъдат подкрепени новите фирми ще бъде уточнено в следващите дни, коментира говорителят на НАП.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg