Ще започне поетапно обсъждане със синдикатите и работодателите дали и как да продължи действието на мерките "60 на 40" и "80 на 20" до юни – сега тяхното действие е март. Това заяви социалният министър Деница Сачева пред Нова телевизия.

Мярката за родители заради електронно обучение е за цялата година и „не е фиксиран краен срок”. "Нормално е заплатата за март да я получите през април", каза още министърът предвид оплаквания за забавяне на пари.

"Винаги се иска повече от това, което се дава, но всички мерки са обсъдени с работодателските организации", обясни Сачева. 3000 работодатели за 15 000 души са кандидатствали по мерки за затворени бизнеси, каза още министърът.

„Това е месецът с най-ниска безработица. По-високи проценти очакваме през декември. В началото на този месец имаше дни, в които на борсата се регистрираха около 3 000 души. Сега те са в рамките на 1 800 дневно”, посочи Сачева.

По повод разхлабване на ограниченията министърът заяви: „Тепърва предстои да обсъдим въведените мерки в страната. Нямаме повод да сме големи оптимисти. Да, имаме известно овладяване на смъртните случаи, но тенденциите са крехки, за да отпуснем напълно мерките”.

istock
istock

Тя допълни, че всичко зависи от това какви са здравните данни. Поясни обаче, че нагласата на повечето членове на кабинета е да се започне с поетапно, но не пълно отваряне.
 
Министър Сачева обяви, че ще се ваксинира срещу COVID-19, след като е променила мнението си за медикамента. „Аз по-скоро ще се ваксинирам. Промених мнението си, след като се запознах с някои факти около ваксината. Първоначално мислех, че трябва да бъда по-внимателна, но сега съм убедена, че трябва да се ваксинирам”, добави тя.

Сачева: За справяне с COVID-19 последствията са насочени над 1,2 млрд. лв.

Посочи, че не е била против ваксините, но се е колебаела специално за тези срещу коронавируса.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg