"Над 1,2 млрд. лв. за заетост и социално включване са насочени до момента ефективно към справяне с последиците от пандемията от Covid-19 в България. Средствата са осигурени по равно от държавния бюджет и от Европейския социален фонд“.

Това заяви социалният министър Деница Сачева при откриване на заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, на което бяха обсъдени напредъка и изменението на програмата, съобщиха от пресслужбата на ведомството.

Подкрепата ще продължи и през 2021 година, като основният фокус ще бъде запазване на работни места и разкриването на нови, подготовка за дигиталния преход, както и социални услуги, адаптирани и подсигурени за ефективно предоставяне в условия на здравна криза.

Сачева: Плащанията за хората в неплатен отпуск започват в понеделник


„На практика всички хора, ползващи социални услуги, както и социалните работници, ще имат възможност от следващата година да работят в по-сигурна среда с разгръщането на новата програма „Патронажна грижа +“, посочи министър Сачева.

istock
istock

По думите ѝ с инвестираните средства са запазени 250 000 работни места, като подкрепата към бизнеса по отношение на разходите за труд ще продължи.

Професионални асистенти ще се грижат за хората с увреждания

„Паралелно пред нас стоят предизвикателствата за подготовката на новата Програма за развитие на човешките ресурси 2021-2027 и ефективно използване на възможностите на 4-ия стълб на Плана за възстановяване и устойчивост, Справедлива България“, каза министър Сачева.

ОП РЧР е първата програма, която не само програмира допълнителния ресурс, предоставен по механизма REACT EU, но договори и вече изпълнява с национално предварително финансиране три сериозни операции.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg