Още известно време ще продължи тенденцията към освобождаване на работници и служители. Това каза председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов в ефира на БНР.

По думите му са малко секторите, които се възползваха от възможностите на кризата. Голяма част от фирмите изпитват затруднения.

Проучванията на БТПП показват висок дял на песимизма сред представителите на бизнеса. „Два, в някои елементи три пъти по-негативен от същия период за миналата година. А бизнесът е най-добрият индикатор за това какво ще ни се случи в предвидимо бъдеще“, посочи Симеонов. Рано е да говорим за растеж, по-скоро трябва да се опитаме да намалим спада – очертава се 7%, коментира Цветан Симеонов. По думите му оптимизмът от лятото се е оказал прибързан.
 
Като че ли досега се обръщаше повече внимание на това да се задържи с всички сили съществуващият бизнес на терена, а в едната си част това послание е грешно, отбеляза той. Според него при достатъчно данни и анализ за сектора, в който някой работи, при недобри перспективи той трябва да се преориентира навреме. „Всички фирми трябва да си огледат стопанството, вътрешната дейност, да видят до каква степен могат да усъвършенстват броя на служителите.“

istock
istock

Малките и микропредприятията не бива да се притесняват от това, че нямат капацитет, достатъчно пари и информация, изтъкна Симеонов и ги посъветва „да кроят смели планове“, защото банките могат да оценят дали един бизнес план е осъществим или не, отпускайки нисколихвени кредити.

Какви работници съкращават първо фирмите

Многото условия за ползването на мерките в подкрепа на бизнеса и тромавата администрация са попречили на част от фирмите да се възползват в началото на кризата, посочи Цветан Симеонов, според когото са били направени големи стъпки, но административно процедурите трябва да се опростят.
 
„Нашата администрация не може да въведе електронно правителство и всичко върви ужасно мудно и мъчително.“. Фирми продължават да нямат сайтове, а искат да останат на пазара в условия, когато всичко минава през дигитализацията, подчерта още Цветан Симеонов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg