„С промените в Закона за личната помощ поставяме акцент върху качеството на личната помощ и контрола върху предоставянето й. Разглеждаме го като един от инструментите за подкрепа на хората с увреждания, като считаме, че личната помощ трябва да бъде съчетана и със социални услуги“.

Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на събитие, организирано от Центъра за независим живот по случай Световния ден на хората с увреждания. Това съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

„Поставяме си за цел професионализирането на асистентите. Стъпка към това е увеличението на техните заплати. Не ограничаваме членовете на семействата да бъдат асистенти, но смятаме, че е хубаво да се инвестира и в професионалисти.

Обмисляме да има и обучения за членовете на семействата на хората с увреждания“, допълни тя. Сачева припомни, че планираните средства в бюджета за 2021 г. са 214,6 млн. лева за лични асистенти и още 85 млн. лева по Закона за социалните услуги за асистентска подкрепа.

Тя изтъкна, че нуждаещите се могат да получават подкрепа чрез предоставяната патронажна грижа по линия на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, както и да се възползват от сходните услуги, предоставяни от общините.

istock
istock

Министърът посочи, че до момента сключените договори за предоставяне на асистентска подкрепа са 32 673 за общо 4 311 625 часа. Припомни и че законът е за всички групи хора с увреждания, като към момента едва 8% от ползвателите му са деца, а 40% са хора над 65-годишна възраст. По думите на Деница Сачева продължава да тече дискусия относно създаването на Кодекс за социална подкрепа, който да обедини различните закони в социалната сфера. В него със сигурност ще бъде включена и личната помощ.

Шофьорският курс на хора с увреждания ще се поема от държавата

По--рано през деня министър Сачева се включи в дискусия за правата на хората с увреждания, организирана от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия. Тя поздрави участниците и потвърди ангажимента на правителството и Министерството да ги подкрепя и да създава подходящи политики за повишаване на качеството им на живот.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg