"Застраховането напоследък променя своя профил, вероятно заради кризите." Това отбеляза в интервю за БНР Нина Колчакова, генерален секретар на Асоциация на българските застрахователи.


Според нея войната в Украйна все още няма отражение върху застраховането, но вече се отчита влиянието на пандемията, засегнала директно бита и бизнеса на гражданите.

Защо при „Каско“ може да ви платят по-малко от ремонта в сервиза

По думите ѝ се регистрира увеличен интерес към медицинските застраховки, застраховките "Живот" и "Помощ при пътуване", които никога не са били в центъра на българската застрахователна индустрия, доминирана традиционно от автомобилното застраховане.

"Последните две години нещата започват полека-лека да се променят."

37% е годишният ръст в животозастраховането, което Колчакова определи като "уникално явление в българското животозастраховане", защото това е консервативен сектор. Затова и експертите отчитат това като огромен скок.

istock
istock

Дълготрайната липса на лихви по банковите депозити е накарала хората да се обърнат към други възможности за инвестиции – например към животозастраховките, свързани с инвестиционен фонд, поясни специалистът.

Макар процентът на застрахованото имущество да се увеличава плавно, делът остава малък, посочи Нина Колчакова, визирайки както застраховките на домашно имущество, така и на земеделски имоти.

КФН: Земеделците да сигнализират за неплатени застраховки

"Отчитаме около 6-7% застраховано лично и селскостопанско имущество в държавата."

Големите производители си правят сметката, че са готови да поемат риска за частични загуби на продукция, отколкото да платят застрахователна премия. При по-малките обаче рискът е огромен, себестойността на реколтата е по-голяма, а имотите – доста по-малки, изтъкна Колчакова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg