"В портфолиото на ваксината ще се включат и нови играчи. Те са на етап предклинични и клинични проучвания". Това заяви пред NOVA вирусологът проф. Радостина Александрова.

"Въпрос на много малко време е ваксината на "Новавакс" да получи разрешително. Тя съдържа само S белтък и ще информира организма за вируса, за да бъде подготвен", коментира тя.

По думите й препаратът на "Велнева" пък е инактивирана ваксина. "При нея целия вирус се въвежда, но е инактивиран, провокира имунната система да изгради имунен отговор. Противогрипните ваксини са от този тип. Не допуска тежки случаи на COVID-19", обясни тя. Процесът е инжекционен с 4 седмици между двете дози", обясни медикът.

По какво се различават настинката, сезонният грип и COVID-19

На 3 януари започват клинични проучвания за третата ваксина. "Тя ще постави ударението върху клетъчния имунен отговор. Фирмата производител вече очаква резултати за ваксина за "Денга". Тази ваксина ще бъде налична през 2025 г.", каза проф. Александрова.

istock
istock

Тя сподели, че израелска компания разработва ваксина хапче. "По-лесна е за приложение и съхранение. Влизайки в храносмилателния тракт, тя ще се запознае с организма и ще осигури защита", подчерта тя. 

Ваксината спрей пък активира местния имунен отговор, информира вирусологът.

По нейното мнение има спад на заболелите, но вирусът не си е отишъл, затова не бива да подценяваме мерките и поставянето на ваксина.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg